Saturday, 18 September 2010

Ett Modernt Samhälle 2010


I ett modernt samhälle lever vi tillsammans i samklang med våra resurser. Många tänker ekonomi och pengar när vi talar om resurser, vilket jag anser vara helt fel. Pengar hjälper föga om vi inte har rent vatten, ren luft och frisk mat. I min vision av ett modernt samhälle tänker vi på att de riktiga resurserna är begränsade och ska rättvist fördelas. Ett modernt samhälle kräver ett nytt sätt att tänka och ett annorlunda liv, ett liv i samklang med vårt ekologiska system.

Om vi fortsätter som vi lever nu kommer vi att inom 100 år ha höjt jordens medeltemperatur med 1,1-6,4 grader (källa naturvårdsverket) och vi ser redan flera effekter på detta, och det verkar som om växthus-effekten går fortare än man först trott. Jorden är en stenplanet men är unik. Den är den enda med kontinentalplattor som flyter på den heta manteln och det är den enda planeten som har vatten i flytande form på ytan. Det flytande vattnet som täcker 71 % av Jorden är förutsättningen för liv, den dämpar temperatur-skillnader. En höjd temeratur innebär inte att vi kommer att uppleva evig solstol och Tequila Sunrise. Det innebär brist på dricksvatten, frisk sund luft och förstörda grödor och animalt liv.

I ett modernt samhälle tar vi alla ansvar för jordens överlevnad och lever i samklang med våra resurser, samtidigt som vi utvecklar förnyelsebara energier. Vi kommer alla att ha sol- och vindkraft inbygda i vårt hem (tak, balkonger, på gården etc), det är inte svårare än att sätta upp en parabol antenn, och det verkar de flesta haft och kunnat leva med. Vi kommer inte att transportera avfall och skit med lastbilar kors och tvärs. För inte är det rättvist att vi ska betala för att ett företag hämtar det, sen säljer de det, omvandlar, och sen köper vi tillbaks antingen i form av energi eller mull. Pengar och skit skyflas fram- och tillbaks, men ägarbytena av detta guld, belastar miljön genom sina transporter och reningsverk. Detta kan lätt skötas i kvarteret, utan sanitära olägenheter.

I ett modernt samhälle tänker jag mig bilpool, vilket redan flera har. Där jag bor är vi hittills tre hushåll som håller på att förhandla om hur detta ska se ut, vi bjuder även in de utan körkort eller bil, så t ex äldre kan få hjälp att komma ut. Känner att det är risk att jag blir långrandig :-D

Vad jag kort vill säga är att jag är rädd, rädd att pengar, plånböcker, främlingsfientlighet och jobb ska styra vårt röstande i morgon. Jag känner att det är oerhört viktigt att vi KAN HA ETT LIV PÅ JORDEN ÄVEN I FRAMTIDEN. Jag är inte politiker, men jag vill gärna behålla min framtidstro, och vår vackra planet, och det måste vi hjälpas åt med tillsammans, vårt hem. Miljöpartiet satsar på ett modernt samhälle, det gör jag också.

Läs gärna min andra blogg      

13 comments:

Rolf said...
This comment has been removed by the author.
laughingwolf said...

to make it work...

http://www.youtube.com/watch?v=5BOEsTVe4Fk

Rolf said...

----nu blev det fel i min förra kommentar släng helst det---

Jag är också rädd för främlingfientlighet, jag är rädd för människor som är rädda för andra människor som är annorlunda än dom själva. Vi är alla annorlunda på något vis.

RuneE said...

Lykke til imorgen - dere gjør et valg som også kan påvirke naboene.

Rolf said...

kram
/R

ANNA-LYS said...

Laughingwolf
Thank You dear friend
That is a beautiful song,
and You are no stranger to me
<3Rolf
angående xenophobia;

och ändå är vi alla så lika
tror främlingar oroar mer om
man har en svag självkänsla
för det är vad det handlar om

ANNA-LYS said...

Rune
Tack, och visst kommer vårat valresultat
att påverka våra grannländer, ingen tvekan om det. Vårt resultat kan få mycket stora konsekvenser och sätta avtryck i resten av världen!Rolf
lol
välkommen åter, kul att du sprang inom :-)
(( kram ))

Tyko Brae (exgen. NB) said...

Nu skriver en politiker, ser jag. För att få extra många röster kallar sig partiet "modernt". Sedan räknar du upp en massa saker som är "moderna". Det attraherar möjligen okritiska väljare. För att slippa analysera alla detaljer, kan man sätta ett logiskt minustecken framför varje målsättning. Exempelvis hittar man då 'ideologin som inte vill ha en hållbar framtid'. Vilket parti bär den? Det verkar i alla fall vara mps motståndare i valet. Mp framstod tidigare som det mest konservativa partiet. Det är därför man måste kalla sig modern. Ungefär som att vänstern adderar 'moderat' för att tvätta bort historiska kopplingar till Stalin. Tyvärr minns folk irriterande väl.
NB
_________________________
Jag ser fram emot att detta val ska vara över. Då ska jag bjuda på fika på Ritz.

Tyko Brae (exgen. NB) said...

Och så har du bytt typsnitt. Det gåt inte att läsa längre.

ANNA-LYS said...

Va? Ser du inga bokstäver alls?

Tyko Brae (exgen. NB) said...

Jag måste kopiera texten och klistra in den i Word för att kunna läsa.

ANNA-LYS said...

Hoppas texten är läsbar nu.
Och jag antar att du är nöjd med att det blev "Ett gammal samhälle" istället för ett "Modernt Samhälle". Själv är jag mycket ledsen att det gamla konservativa tankesättet får styra istället för ett progressivt och ekologiskt handlande.

Tyko Brae (exgen. NB) said...

Jag är inte nöjd med det. Just nu har jag varit på en fredlig manífestation mot rasismen. Det blev kyligt och mörkt, och jag har nageltrång, så jag följde inte med i marschen till Rixdagshuswt.