Monday, 20 September 2010

SWEDEN TODAY 20 SEPT 2010

Election marks 'end of an era':

With the far-right Sweden Democrats headed to the Riksdag for the first time and the traditional dominance of the Social Democrats apparently broken for good, the Swedish press on Monday reflected on the consequences of a new political era.
Source: http://www.thelocal.se/ 
*tears*

10 comments:

Ingelapingela said...

Fruktansvärt!

ANNA-LYS said...

Sverigedemokraterna har i det svenska riksvalet erhållit 20 mandat i Sveriges Riksdag.

Sverigedemokraterna har en nationalsocialistisk (tyska: Nationalsozialismus) grundsyn, också känt under dess tyska förkortning na-zism, som också kallades nationalsocialistiskt arbetarparti. Att lösa massarbetslösheten stöd högt på tyska nationalsocilisternas program i Tyskland. "Lösningen" känner vi väl till. Genom att avyttra främlingar, sjuka och handikappade blev såväl jobb lediga som en skattesänkning vad gäller vårdkostnader för staten.

Denna politiska ideologi har fått medvind i Sverige, flera partier kallar sig numera "arbetarparti", och den mest extrema har nu också fått parlamentariska rättigheter i Sverige.

Nu tror jag inte att de svenska nationalsocialisterna kommer att driva i exakt samma riktning som Tyskland på 30-talet. Men, rätten att vara annorlunda, utöva sin egen kultur och få komma till i Sverige, när svält och naturkatastrofer drabbar människor i utomeuropeiska länder kommer att påverkas. Vad vi aldrig ska glömma är vilken människosyn de tar med sig in i Sveriges Riksdag, en varböld som lätt kan få spridning om vi inte är varse den ideologi de vilar på!

En sorgens dag i Sverige,

FRUKTANSVÄRT!

RuneE said...

Du har min fulle medfølelse! Det er heller ikke noen gledens dag for resten av Norden. Vi sliter med vårt Fremskrittsparti som til tross for at det finnes noe av det samme grumset på bunnen, likevel synes å være milevidt fra den svenske versjonen.

Vi fikk for 70 år siden føle hva den slags ting kan føre til dersom de "rette" personer slipper til. Nå tror jeg ikke at 5-6 % av svenskene er ny-nazister og siden man har en rimelig fri presse og en annen situasjon på alle måter enn i mellomkrigstiden er nok ikke alt helsvart.

Kanskje Miljøpartiet tross alt etter en stund kan støtte en regjering som et valg mellom "pest og kolera"?

ANNA-LYS said...

Jag tror att Miljöpartiet är beredda att rädda situationen, men det är inte lönt att ens försöka anstränga sig om inte Reinfeldt & Co först ställer upp på två saker:
1. ändrad klimatpolitik (utan uran)
2. ändrat sjukförsäkringssystem

Två rättvisefrågor som inte Miljöpartiet viker ifrån. För vi trillar av pinnen ändå, annars.

ANNA-LYS said...

Och tack för din empati, Rune.

ANNA-LYS said...

Har precis haft besök här från Sölvesborg,
aldrig hänt förut, är det inte den där Jimmies hemkommun?

laughingwolf said...

sad... horrible! :(

Tyko Brae (exgen. NB) said...

Jag tror på en bred koalition. Det kan bli nödvändigt att köra över Göran och Maud och Lars-Olle för att stoppa SD. Och vad är det egentligen för stor skillnad mellan S och M? De sammarbetar bra i flera kommuner.

annika said...

Sorgligt, ja.

Jag kan trots allt inte låta bli att undra: hur kan 5-6 % av landets befolkning gå på vad SD säger? Jag tror ju faktiskt inte att fullt så många har nynazistsympatier, så... Varför sitter vi nu här?

Som en av kollegorna sa: Om jag ville proteströsta, inte skulle jag proteströsta på Adolf Hitler.

Ian said...

excellent